Til Jotka i seksten minus

Snøkrystaller som dekker trærne helt hvit. Solen som blir tildekket av et tynt lag sky. Kulden som biter i nesetippen.

Turen denne søndagen var helt magisk, til å være så kald. Selv om gradestokken viste ned mot 20 minus, hadde vi bestemt oss for å kjøre til Jotka likevel. Årets første tur til Jotka. Det angrer jeg overhode ikke på at vi gjorde. Det var helt fantastisk. Vi hadde kledd oss godt, og stoppet på Jotka i den varme fjellstua med kanelbolle, vafler og kakao gjorde virkelig susen. Det er ikke veldig mange som begir seg ut i denne kulden, men helt ærlig; det er noe eget med det også! Så lenge du har kledd deg godt, og ikke fryser, så er slike turer som det her virkelig noe spesielt. Fargespillet i naturen blir så vanvittig vakkert.

Stoppet på Jotka i den varme fjellstua med kanelbolle, vafler og kakao gjorde virkelig susen.

Snøkrystaller dekket trærne helt hvit. Solen ble tildekket av et tynt lag sky. Kulden bet i nesetippen, og prøvde å trenge gjennom scooterdressen. Jeg opplevde til og med at rypa fløy vedsiden av meg. Først to foran, og den siste måtte fly litt vedsiden av meg før den vrengte over scooterpanseret mitt den også. Det var utrolig kult, og jeg fikk studert den litt i fart, på nært hold. Uansett hvor mange ganger jeg får sett en rype, eller for så vidt andre dyr også, så blir jeg like fasinert hver gang jeg får sett de ute i naturen. I deres hjem. Jeg får aldri nok av det.

På hjemturen var himmelen helt vanvittig fin. Det var også kaldere hjemover, og jeg frøs faktisk litt på tommelen. Men det gikk bra, for samspillet mellom kulden og lyset på himmelen gjorde turen tilbake like magisk.

Jeg elsker Finnmark..!

Sengeliggende i fem dager

Hei og hopp! Ikke vært så mye hopping på meg i det siste skal jeg fortelle deg..

Jeg er endelig kommet meg ut av sengen, som jeg har ligget i fem dager på rad. Jeg klarte endelig å gå på jobb, etter et fravær på tre dager. Den enkle forklaringen på dette er.. at jeg har vært syk. Jeg har testet negativt på covid alle dagene, inkludert hele forrige uke. Uansett, det har i hvert fall vært helt grusomt, og jeg er ganske lei senga nu ja. Det var godt å kunne gå ut av døren i morges, kjenne på frisk luft og la øynene få litt skikkelig dagslys.

De siste dagene har jeg jo bare ligget i senga, prøvd å sove mest mulig sammen med Leo og sett på serie de timene jeg har vært i våken tilstand. Mamma har vært innom for å mate meg med litt lunsj og Daniel har fått i meg middag. Det begynte på fredags kveld, og har ikke gitt seg før utpå kvelden denne onsdagen. Jeg følte meg derfor klar til å gå på jobb i dag, og det har gått ganske greit. Føler meg ikke 100% og energinivået er ganske labert, men jeg føler meg ganske fin sånn ellers. Litt hes i stemmen da, hah!

Jeg har ikke planlagt noe for helgen, da jeg vil se an formen min gjennom dagene. Det blir kanskje en liten kjøretur på scooter, men det kommer helt an på. Det ble hvert fall ikke noe kjøring sist helg, noe som egentlig ikke gjorde noe da temperaturen var meget lav. Håper denne helgen blir bedre da.

Hvorfor bor jeg her?

Gjennom mine over 20 år i denne verden, har jeg fått høre støtt og stadig; hvorfor bor vi egentlig her?

Vi har enten dag eller natt, ikke dag og natt. Vi har mer vinter enn vi har sommer. Vinteren er kald, spesielt i januar og februar. Vi bruker derfor mye penger på oppvarming. Sommeren er det som oftest kaldt, mye mygg og kun en sjelden gang har vi temperaturer over 15 grader. Avstandene er lange, og flybillettene svindyre. Drivstoff er heller ikke billig.
Skal du forflytte deg på vintertid, er det ikke sikkert du kommer fram da du ønsker. Ofte møter du på dårlig vær, stengte veier, eller kolonnekjøring. Bilkjøring på vinteren i nord er ikke til å leke med. Vi har også alltid med varme klær i bilen, for skulle man få trøbbel med bilen kan det fort bli meget kaldt.

Bygdene våre er små, og har sjeldent de butikkene man ønsker, som regel bare det nødvendigste som matbutikk og bensinstasjon, kanskje vi presser inn en klesbutikk her og der. Det tar alltid én uke eller mer for å få ting med posten, så en god dose tålmodighet må man ha. Karrierevalgene er få om man vil bo her, så dersom man ønsker en fancy tittel må man som oftest flytte. Skal du studere, må du nesten alltid flytte på deg, eller ta et studium som er nettbasert eller samlingsbasert. Så.. hvorfor bor vi egentlig her?

Det er noe spesielt her oppe. Vi har kanskje ikke flest butikker, men våre butikker inneholder mye forskjellig på en plass, og de har som regel det man trenger. Vi er et lite samfunn vi også, som drives rundt av ildsjeler, den vanlige mannen i gata og business-mennesker med kreative ideer for å få hjulene til å trille. Vi bruker penger. Vi handler. Vi kjører rundt i bil, og fikser den når det trengs. Vi bygger, og vi utvikler oss. Vi har en jobb å gå til; om det være som håndverker, butikkansatt, lærer, ledere osv osv.

Jeg trives her på grunn av naturen og menneske som bor her. Jeg trives i klimaet vi har. Jeg trives med personene rundt meg. Jeg trives med utfordringene været gir oss. Jeg elsker mørketiden, selv om den noen ganger kan være tung. Desember er ikke den samme uten mørketiden, og julelys får en helt ny betydning. Fargespillet på himmelen blir magisk på den tiden av året, både i mørketiden og når solen sakte begynner å vise seg igjen. Ikke minst nordlyset på en klar stjernehimmel om kvelden! Det er fascinerende å se på, og jeg kan stå der i evigheter. Midnattssolen på sommeren er noe eget, noe jeg elsker med nord.

Jeg trives her på grunn av de turene naturen kan gi meg. Snøscooterturer på vinteren med både isfiske og overnatting i telt på fjellet. Fisketurer, bærturer og campingturer på sommeren. Det å dra i skogen, og på fjellet, er en befrielse. Jeg kan gå rett ut husdøren til naturen. Naturen er min nabo. Dyrelivet, været, lyset og naturen.. det er grunnen til at jeg bor her.
Jeg glemmer aldri turen vi tok en påske for noen år tilbake. Startet opp på fjellet med snøscooter klokken ni en kveld. Der fyrte vi opp bål, stekte pølser, grillet marshmallows og drakk kakao med bålet som eneste lyskilde, mens vi hørte rypa i buskene ikke langt unna oss. Det er noe jeg aldri glemmer.

Jeg trives her, fordi jeg har vokst opp her. Dette er mitt hjem. Det er her jeg har min familie. Foreldrene mine. Livet mitt. Jeg liker hvordan folk som bor her er. Jeg holdes her, fordi det er på denne måten jeg liker å leve. For meg har det aldri vært viktig med shopping, kaféturer eller spennende aktiviteter i helgene. Jeg bruker helgene mine ute i naturen, sommer som vinter.

Jeg har bodd 2,5 år sørpå, og helt ærlig.. jeg savnet hjem til nord fra første stund. Sør-Norge er for meg, et sted man reiser til på ferie; er der noen dager/uker og gjør alle de tingene man ikke har tilgang til i nord. For noen andre er det å dra til Nord-Norge en ferie, og det er helt greit, for vi er forskjellige. Det er en grunn til at noen bor i nord, og noen bor i sør.
Men ikke kom her å fortell meg at det er bedre å bo i sør, for selv om du spør deg selv “hvordan klarer de å bo der?”, så er det for meg et eventyr. For alt du vet, så tenker jeg akkurat det samme om deg og Sør-Norge.