Måned – juni

Måneden begynte med herlig vær, så vi kunne dra å grille langs sjøkanten og spille ludo.

Månedens sang: Alec Benjamin – Match In The Rain.

Månedens opplevelse: Flommen vi hadde i begynnelsen av måneden. Det har jeg aldri opplevd før, og det var litt skremmende, samtidig som det var noe utenom det normale. Vanvittig.

Månedens høydepunkt: Det er mange ting som har gådd i boks denne måneden, selv om det så litt grått ut i starten. Det som kanskje ble det beste var å få begynt som rørleggerlærling nu i slutten av måneden.

Siste gangen jeg var i Kristiansand på en liten stund, og fikk avsluttet studie med den herlige gjengen på en skikkelig vis. Bodde på hotell gjorde jeg å, med denne flotte utsikten.

Månedens skole: Dette er den siste gangen jeg bruker denne posten, da jeg er ferdig med skole for denne gang, MEN, denne måneden har jeg fått levert inn bacheloroppgaven, og fått tilbakemelding på den! Det gikk helt greit, og jeg er fornøyd med det.  Vi har også hatt avslutning på skolen der jeg sa et siste farvel til de andre, og Kristiansand. Jeg skal nok tilbake til Kristiansand i løpet av livet, men det er nok bare på ferie 😉

Månedens vær: har vært ganske fint. Vi har stort sett hatt rundt 10 grader, eller mer, faktisk flere dager mellom 15 og 20 grader. Vi har også hatt ganske mange soldager, men også noen gråværsdager. Regn har det vært lite av denne måneden.

Den lille bygda mii <3

Månedens humør: har vært ganske bra egentlig, hvis jeg får si det selv. Jeg har hatt usedvanlig få dager med et dårlig humør, og har egentlig følt meg bra denne måneden. Jeg har vært litt mer misfornøyd med utseende, og følt meg ganske oppblåst. Valget har derfor falt, store deler av tiden, på hettegensere der muligheten har bydd seg.

Måneden generelt: har alt i alt vært ganske bra vil jeg si. Jeg har kommet meg på god vei på hesteryggen, og har hatt mange gode økter med Sebastiaan. Jeg har fullført et studie, og fått sommerferie. Jeg har jobbet litt på YX også denne måneden, tjene inn noen kroner. Ellers har vi kost oss masse med sol og fint vær. Vi har også kommet utrolig langt på husprosjektene våre, og det begynner virkelig å gå fremover her! Jeg har fått begynt som rørleggerlærling og har masse å se frem til. Føles på mange måter som at livet starter nå.

Første dag i ny jobb!

I dag har jeg gjort noe veldig interessant. Jeg har hatt min første dag i min nye jobb! For en måned siden trodde jeg at sommeren kom til å bli chill, og jeg kunne bare vase rundt, men nei. Planen var egentlig at jeg kanskje skulle begynne denne høsten, fordi det var lite å gjøre, men plutselig fikk jeg spørsmål om jeg kunne begynne allerede på mandag, og da sa jeg selvfølgelig ja!

Foto: Svein-Erik Aas Johansen

Jeg tror ikke mange hadde trodd jeg kunne endt opp med dette yrket, men jeg tror faktisk jeg kan trives. Jeg har nå begynt som rørleggerlærling! Den første tiden min skal jeg bruke i butikken, og bli kjent med det, gjøre litt småting. Den første dagen gikk egentlig ganske fint, og jeg har lært litt av hvert på en liten dag.

Jeg hadde faktisk ikke tenkt på dette yrket, før jeg traff Daniel. Jeg hadde ikke tenkt at jeg kunne passe inn i noen håndverker yrker, faktisk. Fordi jeg var jente? Jeg syns jo jenter i mannlige yrker er kule, men jeg har aldri turt å gå den retningen selv, før nu. Jeg syns jo faktisk dette er litt spennende, så jeg gleder meg til å se hvor dette fører!

Foto: Svein-Erik Aas Johansen

Uke 26 – uken som gikk..

Ukens sang: Kim Cesarion – True To Your Heart.

Ukens middag: Hamburger på E6 Kafé i Burfjord.

Ukens cravings: Kyllingnuggets med pomfri og hamburgerdressing.

Ukens nedtur: Det var litt trist å levne lillebror aleina på sitt nye bosted, men det må gjøres. Han må jo også komme seg ut i den store verden! Og i morgen begynner han i ny jobb. Jeg er spent å høre hvordan det går.

Ukens høydepunkt: Kaféturen jeg hadde med mamma på fredag. Det er som å bringe tradisjonen vi hadde med bestemor, videre. Det var veldig koselig. Etterfulgt av å gå på Nille.

Dagen i dag: har jeg vært på jobb på YX. Det har vært litt å gjøre, og jeg er nå litt sliten i beina. Vi har fått testet vår nye grill, og grillet ute i finværet. Den funket veldig bra! Benedicte og kjæresten har også vært en tur innom, fikk spilt litt Yatzy med dem, pluss at vi har vært en kjapp tur innom mamma og Hjalmar. Nå er det senga neste, for i morgen må jeg nok en dag opp tidlig, som jeg skal fortelle litt mer om senere!

Fem grunner til at jeg elsker Finnmark

Er det en ting jeg har innsett etter å bodd noen få år på Sørlandet, så er det at jeg elsker fylket mitt. Sommer som vinter. Det har jeg spesielt lagt merke til, etter at jeg flyttet opp igjen. Jeg setter så utrolig pris på de tingene jeg elsker ved å bo her oppe. Det er det mange grunner til, men jeg har valgt å ta med fem hovedgrunner.

Mørketiden. For mange, til og med finnmarkingene selv, er mørketiden er ganske hard tid. Det er mørkt døgnet rundt i ca. to måneder, og “blåtimen” er det lyseste vi har i løpet av en dag. Men jeg liker det. Det er kanskje litt tungt å stå opp, men jeg sover utrolig godt i mørketiden. Desember er dessuten ikke det samme uten mørketiden, og det fikk jeg hardt kjenne på når vi har tilbringt julen sørpå.

Midnattssolen. Den fineste solen jeg vet om, er midnattssolen. Den er mye finere enn solen på morgenen eller dagen ellers. Himmelen får en helt annen farge, og det er virkelig vakkert. Veldig vanskelig å forklare, det må bare oppleves.

Vinter er vinter. Etter noen vintre sørpå, så skjønner jeg meget godt at søringer hater vinteren. Det er jo ikke ordentlig vinter! Der er det slaps, vått og glatt. Her oppe er det snø. Ikke våt snø, men snø. Pudder snø. Lett snø som daler fra himmelen. Veiene er heller ikke glatte, fordi vi bruker ikke salt. I mange tilfeller er veien nesten bedre på vinteren enn sommeren.

En kort vår. Er det en tid på året jeg “hater”, så er det våren. Det er så fryktelig stygt med alle trærne uten blader, og den skittene snøen. Gammelt løv og gress fra fjoråret. Fysj, nei. Derfor er jeg glad at våren er kortere her enn sørpå.

Naturen. Naturen her oppe er ikke den samme som nede i Sør-Norge. Jeg syns naturen her oppe er utrolig mye finere. Landskapet. Her tørr jeg også gå utenfor turstier, og det finnes ikke så mange rare insekter her. Her kan man dessuten gå ut i naturen uten å møte på noen! Det er vel kanskje noe av det jeg liker best her oppe.

Uke 25 – uken som gikk..

Ukens sang: TIX, Morgan Sulele – Deg Eller Ingenting.

Ukens middag: Burger i Finland! Endelig åpnet Finland igjen, så vi kunne dra å spise der.

Ukens cravings: Jordbær, søte jordbær.

Ukens nedtur: Jeg tror ikke det har vært noen nedturer denne uken, ikke som jeg kommer på hvert fall..

Ukens høydepunkt: Det var utrolig fint å få Daniel hjem igjen, etter at han har vært borte på kurs. Denne helgen har det også vært utrolig fint vær! Sol, skyfri himmel og fin temperatur med litt trekk i lufta.

Dagen i dag: har jeg og Leo vært en liten tur i Trollholmsund, mens Daniel har styrt på utsiden av huset. Været har virkelig vært nydelig, og det var ganske digg å sitte på verandaen på ettermiddagen. Etter middag tok jeg og Daniel også en liten kveldstur opp Hambuktfjellet i nydelig vær. Nå er det dusjen neste, etterfulgt av senga.

De siste ukene

Det gikk virkelig rett fra vinter til sommer på knapt en uke. Det resulterte i flommen vi hadde, men det har virkelig vært fint vær siden den gang. Akkurat nå sitter jeg på verandaen vår i bare bh og shorts, og solen steker på en skyfri himmel, mens gradestokken begynner å nærme seg 20 grader. Det er heldigvis litt trekk i lufta.

De siste ukene har gått litt i ett for min del, og dagene har gått i surr. Jeg har sovet lenge, og lagt meg sent. Jeg har jo sommerferie, så da blir døgnrytmen helt på tryne. Jeg jobber bare annenhver helg på YX for øyeblikket, og tar livet med knusende ro etter fullført studie. Skal bli spennende å se hva livet videre bringer med seg.

Jeg og Daniel er også kommet godt i gang med våre mange prosjekter på huset. Det har skiftet farge fra hvitt til grått på utsiden, det eneste som gjenstår er veranda-siden å male, samt listene og hjørnekassene som skal bli hvite. Vi forbereder området som skal bli parkeringsplass, og har sagd ned mengder av skog. Akkurat nå holder Daniel på med de største trærne, og dem faller en etter en, mens jeg har klippet gresset, for det begynte virkelig å bli høyt. Det er egentlig en veldig flott lørdag!

Hestene har også fått komme på sommerbeite.

Uke 24 – uken som gikk..

Ukens sang: Jawsh 685 feat. Jason Derulo – Savage Love (Laxed – Sired Beat).

Ukens middag: Kyllingtaco sammen med mamma, Hjalmar og lillebror.

Ukens cravings: Jeg har ikke hatt matlyst denne uken, ei heller noen cravings.

Ukens nedtur: Selvtilliten min fikk seg en knekk tidligere i uka.

Ukens høydepunkt: Det var egentlig litt fint å komme tilbake på YX for å jobbe denne helgen. Jeg har enda mange av skilsene mine inne, og det har stort sett gått i ett hele helgen. Men nå er jeg ganske sliten i føttene.

Dagen i dag: har jeg vært på jobb til rundt halv fire. Har fått dusjet når jeg kom hjem, og egentlig bare ligget på sofaen frem til nå. Har gått en liten tur med Leo er det eneste. Nå planlegger jeg å ta meg en liten kveldstur til mamma og dem hvis de er hjemme, før jeg finner sengen.

Har også fått tid til å dra å besøke Olav i Børselv, der vi fikk oppdatert hverandre og spilt spill sammen.

Flom, kjæresten er reist og livet nå

Wow. Det har skjedd litt av hvert i det siste.

Jeg var en liten tur i bygda tidligere i dag, og nesten alle samtalene jeg gikk forbi dreide seg om den nye situasjonen vi har her i fylket. Det er blitt den nye snakkisen. Nå har vi hatt en ganske spesiell vinter, med mye snø, og den snøen har nu begynt å smelte på fjellene. Det har vært full vinter fram til nå, men nu begynner “våren” oppe på høyfjellet og all vannet skal ha en plass å gjøre av seg. Det er rett og slett blitt flom her nede i lavere strøk. Det har jeg faktisk aldri opplevd. De som har levd lenge, sier at heller ikke de har opplevd så mye vann før. Elver går langt over sine bredder, og vannmengdene stiger fort. Flere steder i kommunen vår, Porsanger, er veiene stengt på grunn av vannet.

Slik så det ut natt til i dag, klokken 03, i Skoganvarre. Det har steget ytterligere siden den gang. E6 har også blitt stengt på grunn av for mye vann på veien.

I begynnelsen syns jeg det var litt festlig med litt vann, fordi det enda var håndterbart og ikke så fryktelig mye. Plutselig så bare steg det over alle bredder kjempe fort, og jeg gikk fra å syns det var litt kult, til å bli litt skremt. Det er langt ifra gøy lengre, og jeg tenker på alle som opplever å få ganske mye ødelagt på grunn av dette.

Ellers, er livet greit om dagen. Jeg er ferdig med studiet, har en liten plan videre, men inntil da, så går jeg bare her og surrer. Vi har mye å gjøre med huset, og jeg er ganske glad for at jeg har noe å holde fingrene i om dagen. Hvis ikke tror jeg faktisk jeg hadde gått på veggen.
Daniel reiste også i dag, og jeg har egentlig brukt dagen for meg selv. Etter en natt med lite søvn, er jeg ganske sliten og tok det derfor rolig i dag. Kjenner at det skal bli godt å gå i seng nå, begynner å bli litt sigen i øynene. Akkurat nå sitter jeg tullet inn i et pledd på verandaen i dus kveldssol med en kopp te og fuglekvitter fra alle kanter. Nyter tilværelsen litt.

Uke 23 – uken som gikk..

Ukens sang: Alec Benjamin – Match In The Rain.

Ukens middag: Det var faktisk ganske godt med litt mat fra YX denne uken, det er en stund siden jeg har spist burger fra slike steder.

Ukens cravings: Non-stop kroneis, mm! og Solo.

Ukens nedtur: Jeg tror faktisk ikke jeg har hatt noen nedturer denne uken.

Ukens høydepunkt: det er mange! Vi hadde en utrolig fin tur på mandag i nydelig vær med mamma og Hjalmar og jeg har fullført et studium, og har en bachelor i journalistikk. Det har egentlig vært en ganske fin uke.

Dagen i dag: har Daniel reist fra meg. Han skal på kurs i Oslo, og blir borte en liten uke. Jeg har ellers vært i bygda å fikset noen småting, deriblant tatt ukens handel. Jeg har egentlig mye jeg skal få gjort i dag, men med bare noen få timer på øyet, så tror jeg at jeg utsetter noe til i morgen. Jeg er så utrolig trøtt og sliten, øynene mine går nesten i kryss.

En fullført utdannelse!

For noen år det har vært..!

For tre år siden pakket jeg og Daniel sammen sakene våre, stappet dem i en liten henger og i en hvit Volvo V70, og kjørte fra nord til sør. 2 365 km. Jeg skulle for første gang flytte hjemmefra, og nesten så langt unna man kunne komme det kjente og kjære. Det er en erfaring jeg ikke kunne vært foruten og jeg har vokst de tre siste årene. Kristiansand ble mitt nye bosted, og jeg er glad for at jeg prøvde å bo et helt nytt sted, et sted som ikke lignet på noe av det vi har hjemme. Men det klarte ikke å erstatte den lille bygda mii Lakselv, og jeg vender hjemover etter tre fine år på Sørlandet.

Livet på høyskole er noe helt annet enn grunnskolen og videregående, det er mye gøyere. Når du studerer noe du faktisk er interessert i, som du får bruk for, så blir det noe helt annet. Det skal sies at det har vært utrolig gøy å gå journalistikk-linjen, jeg har lært utrolig mye nytt om media, fått prøvd meg bak kamera, lært å redigere reportasjer, lært hvor mye det ligger bak en hver sak, lært hvor mye ansvar og makt media sitter med, og mye mye mer. Det er jo absolutt ikke bortkastet, selv om jeg har bestemt meg for å ikke bli journalist her og nå, men jeg har fullført utdannelsen og kan ta det opp igjen hvis jeg ønsker!

Nå skal jeg tilbake til den lille bygda mii, og der blir jeg nok en god stund framover. ADIOS KRISTIANSAND!

 

En skikkelig avslutning

Nå er jeg for siste gang nede i Kristiansand i forbindelse med skolen, og det er veldig rart. Det som er enda rarere er at jeg denne gangen var nødt til å ta inn på hotell. Vi har ikke lengre leiligheten her..! Men jeg har virkelig fått det fineste rommet jeg nån gang har bodd på, med DEN UTSIKTEN. Jeg valgte bevisst akkurat dette hotellet, fordi jeg visste det var nyoppusset, og hvis jeg var ordentlig heldig, så fikk jeg rom på riktig side, og det fikk jeg! Her skal jeg virkelig kose meg og bare nyte litt alene tid i noen dager.

Det er litt merkelig å tenke på at dette er siste gangen jeg er her nede, og at jeg faktisk er ferdig med skolen. Denne gangen er jeg her på grunn av avslutningen vi skal ha. Jeg hadde strengt tatt ikke vært nødt til å være her, men jeg hadde lyst. Jeg hadde lyst til å avslutte på en skikkelig måte med gjengen jeg har tilbringt tre år sammen med. En gjeng jeg mest sannsynlig ikke kommer til å se igjen. Ta et siste farvel, før vi går hvert til vårt.

Nå håper jeg bare at det går bra på bacheloren. Jeg føler meg ikke helt, helt ferdig før jeg har fått tilbakemeldingen på den. Det er litt nervepirrende å måtte vente, spesielt når det er sluttproduktet og det siste jeg leverer. Jeg klarer ikke helt å vite om jeg gjorde det bra eller om jeg gjorde det dårlig, har litt blandede følelser på akkurat denne her. Så det blir spennende å se..

Nå skal jeg nyte kvelden videre i den lille hulen min, med ansiktsmaske, godis og den flotte utsikten.

Nydelig sommervær

God morgen!

Det gikk virkelig rett fra vinter til sommer på null komma niks. I forrige uke (eller uka før det?) var det enda flere meter med snø flere steder, men i går dro jeg, Daniel, mamma og Hjalmar sittet langs sjøkanten og grillet i strålende sol, vindstille og opp mot 20 varmegrader. Det var virkelig vært en herlig dag, og jeg gikk faktisk i shorts nesten hele dagen. I dag er det ikke noe dårligere vær.

1.juni er en jubileumsdag for meg og Daniel. I år er det fem år siden vi offisielt ble et par. Tiden har gått så utrolig fort, og på disse fem årene har vi rukket å gjøre sykt mye sammen. Jeg trodde heller aldri at fem år senere skulle vi sitte med hus, hund, tre biler og to scootere. Jeg kjenner meg fortsatt like (om ikke mer) forelsket som jeg var den gang for fem år siden.

I dag har jeg mye på planen, så det er bare å starte dagen for fullt. Ha en fortsatt fin tirsdag!

Ludo langs sjøkanten er virkelig ikke galt på en så bra dag som det var 1. juni